O nama - Kamen sa Blagaje - www.mermer.co.rs

Go to content

Main menu:

O nama

Kamen sa Blagaje

  Kamen je krečnjačkog porekla i u našem majdanu se nalazi u obliku ploča. Ovaj kamen ima dugu tradiciju eksploatacije. Postoje zapisi da su ga koristili i stari Rimljani kao osnovni materijal za izgradnju, što dokazuju i ostaci starih termi u Požezi kao i rimski žrtvenik koji se nalazi u crkvi u Gorobilju sa natpisom I. O. C. TAVRO PROCULUS L. P. a služio je kao časna trpeza.
  Blagajaki kamen su kao osnovu za obnovu crkve Svetog Ahilija u Arilju koristili i Nemanjići. Predanje kaže da su poslati majstori da pronađu kamen koji će biti dugovečan i kvalitetan kako bi se on iskoristio za obnovu crkve. Prvobitna crkva Sv. Ahilija u Arilju, iz XI-XII veka, postala je 1219. sedište moravičke episkopije. Današnju crkvu podigao je kralj Dragutin u poslednjoj deceniji XIII veka. Natpis u kubetu iz 1296. svedoči o vremenu postanka njenog živopisa. Vrativši se iz potrage za kamenom majstori Nemanjićima predstavljaju kamen sa Blagaje. Na pitanje dali će taj kamen biti odgovarajući i kvalitetan za njihove potrebe majstori odgovaraju da to nije običan kamen već "blago od kamena" i tako danasnja Blagaja i dobija ime! Blagajski kamen su eksploatisali i naši dedovi i njihovi očevi koristeći ga za izgradnju kuća. Pločasti kamen kako su ga nazivali bio je pogodan i uz vrlo malo truda i rada dobijali su jedan od najkvalitetnih materijala za izgradnju svojih domova. Te kuće i štale koje su zidali i dan danas su u upotrebi jer bolji i zdraviji materijal ne postoji cak ni danas u naše savremeno doba.
  Ne želeći da naše savremenike ostavimo bez ovog dragocenog kamena naša firma pokreće proces eksploatacije Blagajskog kamena koji u veštim rukama majstora postaje i umetnicko delo. Kamen se odlično seče, polira i lomi, tako da u današnjoj građevini pronalazi višestruku primenu.
  Dođite kod nas i obogatite svoj dom ovim blagom od kamena!

 
Back to content | Back to main menu